onsdag 2 december 2009

Kommer Jultomten välja schyssta och giftfria leksaker i jul?


Att garantera leksakssäkerhet - och rättigheterna för de arbetare som tillverkar dem - är en komplex uppgift som kräver engagemang från oss alla: leksaksföretag, regeringar, konsumentorganisationer och konsumenter.

Idag har en ny rapport om leksaksproduktionen i Kina släppts. Rapporten och forskningsresultaten har tagits fram av SwedWatch (www.swedwatch.org), Sveriges Konsumenter (www.sverigeskonsumenter.se) och Fair Trade Center (www.fairtradecenter.se). Kina levererar leksaker till nordiska konsumenter genom bl.a. Top-Toy (BR-Leksaker och Toys R Us), Brio, Ica, Coop och Åhlénsgruppen. Enligt rapporten har arbetsvillkoren i de kinesiska leksaksfabrikerna förbättrats sedan 2004 men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Enligt dessa tre organisationer måste "företagen ta sitt sociala ansvar och sträva efter att ständigt förbättra. Det finns inga ursäkter - varken säga att konsumenterna inte efterfrågar, eller säga att rimliga löner skulle göra leksaker för dyra.” Dessutom är det idag förfarande svårt att göra etiska val. Det finns ingen ordentlig märkning, det är svårt att få svar på frågor i butiken och informationen på företagens hemsidor är i det närmaste obefintlig eller knapphändig. Nu måste det till en ordentlig skärpning.

Det finns en stor andel leksaker som importeras till Sverige från andra europeiska länder samt USA. Men man bör inte glömma att majoriteten av Europas och USAs leksaksföretag de facto har sin produktion i Kina. Det är därför viktigt att svenska men även övriga europeiska och amerikanska leksaksföretag och leverantörer förstår och kartlägger alla parter som är inblandade i produktionen eller importen av leksakerna samt villkoren i det land/fabriken där tillverkningen sker. Företagen måste se till att deras leksaker uppfyller alla relevanta säkerhetsföreskrifter, vilket i sig kan kräva en uppgradering av kvalitets- och testförfarandena.

För oss som konsumenter är det viktigt att agera för att främja hållbar produktion i de länder vi importerar från, inklusive effektiva miljölagar, rättvisa löner och bättre arbetsvillkor. Men dessutom, måste vi vara medvetna om de risker som leksakerna kan innebära för våra barn. De många återkallelser av leksaker under 2007 (http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6927156.stm) gjordes inte på grund av dåliga arbetsförhållanden i de kinesiska leksaksfabrikerna, utan på grund av förekomsten av farliga kemikalier i leksakerna! Ibland verkar leksakssäkerheten och kvaliteten, på pappret vara hög i den kinesiska tillverkningen. Detta är dock inte tillförlitligt om inte verifierat av leksaksföretaget, vilket framgår av en färsk rapport från det franska nationella institutet för konsumtion. EUs nya leksaksdirektiv avser genom högre säkerhetsnormer helt skydda barn från farliga kemikalier men har, enligt flera rapporter (http://touffiespeaksgreen.blogspot.com/2009/11/ar-eus-nya-direktiv-om-leksaker.html) inte riktigt nått fram.

Alltså, vi som föräldrar och mor- och farföräldrar kan skydda våra barn från farliga leksaker genom att vara väl informerade och medvetna om de risker leksakerna kan innebära för barnens hälsa, liksom hälsan för tusentals arbetare i Kinas leksaksindustri. Tyvärr ger leksakers märkning idag ingen information om de komponenter och kemikalier som används för leksakens tillverkning - eftersom detta inte är obligatoriskt enligt EUs leksaksdirektiv…

Slutligen, vi som konsumenter kan fortfarande påverka genom vår uthållighet i våra krav på information, för att kunna göra underbyggda val och beslut, samt att låta leksakstillverkarna och beslutsfattarna (myndigheterna) få veta vad vi tycker.

Källor:
www.sverigeskonsumenter.se
www.fairtradecenter.se
www.swedwatch.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar