tisdag 24 november 2009

Är EUs nya direktiv om leksaker tillräckligt skarpt?

EUs nya leksaksdirektiv (2009/48/EG), som ersätter det 20 år gamla är mer tydligt och strikt. Men det är ändå tveksamt om det nya direktivet är tillfredsställande vad gäller barns hälsa. Enligt den tyska Lagtidningen (German Law Journal), det tyska Institutet för riskbedömning (German Federal Institute for Risk Assessment, BFR) samt den pan-europeiska enskilda organisationen Kvinnor i Europa för en gemensam framtid (WECF) så är direktivet inte tillfredsställande.


EU-direktivet trädde i kraft den 20 juli 2009 och måste därmed införlivas i nationell lagstiftning inom en övergångsperiod på 2 år (reglerna om leksakers säkerhet), och inom 4 år (reglerna om kemikalier i leksaker). De större förändringarna i det nya leksaksdirektivet är relaterade till kemiska och mekaniska egenskaper, säkerhet/riskbedömningar samt produktionsstyrning.

Sett i sin helhet, har det reviderade direktivet skärpt befintliga regler i flera avseenden. Men det nya direktivet har ändå varit föremål för allvarlig kritik.

Den tyska Lagtidningen lämnar följande kommentarer:
- tröskelvärdena för kemikalier är fortfarande för höga och det faktum att barn ofta stoppar leksaker i munnen har inte beaktats tillräckligt;
- det generösa anståndet (4 år), vad gäller kemikaliedelen i direktivet innebär att barn i många år framöver kommer att leka (och sätta i munnen) leksaker som innehåller olämpliga kemikalier;
- en tvingande kontroll av leksaker genomförd av oberoende testlaboratorier (dvs inte producenttester), har tyvärr inte blivit en del av direktivet.

Dessutom, enligt det tyska Institutet för riskbedömning är det inte bara bestämmelserna om leksakers kemiska säkerhet som inte räcker, dessutom noterar man att de nya gränsvärderna för tungmetaller i barnens leksaker är högre (!) jämfört med tidigare regler. Direktivet ger inte heller ett tillräckligt skydd mot dofter och nickel som kan orsaka allergier.

Kvinnor i Europa för en gemensam framtid (WECF), en pan-europeisk enskild organisation (NGO) med ett nätverk av hundratals kvinnor och miljöorganisationer, har noggrant följt förarbetena till direktivet, och i ett tidigt skede påpekat brister. WECF är fortsatt oroat över de potentiellt ökande hälsoproblemen hos barn i samband med farliga kemikalier i så pass vardagliga produkter såsom leksaker.

Genomförandet av EUs nya leksaksdirektiv kommer följas noga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar