måndag 9 november 2009

Tips för en Grön Jul

Barn älskar julen. Och julen behöver inte bli en belastning för miljön. Med lite ansträngning och fantasi, kan vi minska julens miljöpåverkan. Återvinning, pyssel, köpa lokalt och ge upplevelser som gåvor är enkla och roliga sätt att fira en miljövänligare jul.


Motto för en Grön jul:
Köp smart - Tänk grönt!


Köp mindre. Välj en eller två meningsfulla presenter till dina barn, i stället för högar av billiga, ömtåliga och ibland skadliga grejer. Kvalitet är bättre än kvantitet.

Undvik leksaker som främjar våld. Det finns redan för mycket våld i världen, och den nya vågen av datorspel för barn är oroande. Det finns många leksaker och samarbetsspel som är roliga, vårdar barnens kreativitet, skapar känsla för aktiv lek och lär ut bra värderingar.

Välj leksaker som inte förmedlar stereotyper utan snarare uppmanar till öppenhet.

Köp en leksak tillverkad av naturmaterial, som är certifierad, återvinningsbar (PEFC eller FSC trä, ekologisk bomull, återvunnet papper ...) och eventuellt inte kräver batterier (t.ex. drivs med solenergi).

Prioritera leksaker tillverkade under goda arbetsförhållanden och där de anställda har skälig ersättning för sitt arbete, alternativt leksaker som tillverkas lokalt.

Välj solida och tåliga leksaker, tvättbara och reparerbara, som länge kan utforskas, delas och överföras från äldre till yngre barn.

Ha i åtanke att en leksak kan följa barnet under större delen av dess uppväxt och gärna delas mellan generationer.

En handgjord leksak, som görs av dig själv eller något litet familjeföretag, är oftast ett miljövänligt alternativ.

Välj samarbetsspel (sällskapsspel baserade på samarbete snarare än konkurrens). Dessa spel har mycket litet gemensamt med traditionella dataspel där man spelar mot varandra, tvärtom hjälper samarbetsspel barnet att öppna upp relationer med andra och ger erfarenhet av arbete i team.

En stor gåva till ett barn är tid tillsammans: en praktikplats på gården, ett museum-besök, en matlagningskurs, en kreativ workshop ...

En ”leksak” som gör barn till skådespelare/deltagare, inte åskådare är hantverk, kreativ fritid, upptäcka naturen. Dessa presenter är mycket ”gröna”.

För "äldre" barn kan en prenumeration på en tidskrift som ger glädje som dessutom kan förnyas varje år vara en perfekt julpresent.

Varför inte dessutom ge barnet glädjen av att ge? Be dina barn att välja ut 3 leksaker som de inte leker med längre, och donera dem till ett centrum för hemlösa, kvinnocentrum, etc. Dessa leksaker kommer säkerligen att göra någon annans jul gladare.

Överväg att ge en meningsfull välgörenhetsgåva i ditt barns namn, till organisationer som arbetar med att stödja barn, familjer, miljö, hälsa och säkerhet runt om i världen.

GOD GRÖN JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar