söndag 15 november 2009

Låt oss leka, men säkert!

Lek är, tillsammans med sömn och måltider barnens huvudsakliga verksamheter. Mjukisarna, barnets bästa vän, slott av klossar, mästerverken på papper, fantasins nya världar, är ditt barns vardag. Leksakernas viktigaste egenskaper är därför: att passa barnets ålder, vara solida och tåliga samt inte utgöra säkerhetsrisk eller fara för hälsan.

Kvinnor i Europa för en gemensam framtid (WECF) är en pan-europeisk enskild organisation (NGO) med ett nätverk av hundratals kvinnor och miljöorganisationer. WECFs medlemmar har varit oroade över de ökande hälsoproblemen hos barn relaterade till farliga kemikalier i så vardagliga produkter som leksaker. Rapporten (video på engelska) om WECFs aktion i Europaparlamentet, den 7e oktober 2008, pekar på utvecklingsskador som barn riskerar utsättas för som en följd av den låg-intensiva exponeringen mot farliga kemikalier i vardagen. Denna aktion ägde rum innan parlamentet antog EUs nya leksaksdirektiv (januari 2009).

Leksaker som säljs i EU är certifierade, detta hindrar dock inte att olyckor ibland inträffar ändå. CE-märkningen gör det möjligt att kontrollera att tillverkaren uppfyller EUs regler. Men det är inte tillräckligt. Trots att vissa ftalater är förbjudna i leksaker för barn under 3 år, medger reglerna ändå spår av ämnen som t.ex. flamskyddsmedel och formaldehyd. Testade leksaker påvisar även närvaro av andra CMR-ämnen (cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska).

Välj helst leksaker i naturmaterial (bomull, ull, naturligt trä etc), leksaker målade med naturliga vattenbaserade färger, utan dofter och parfymer vilka kan innehålla allergener. Undvik PVC (som kan innehålla klor och ftalater) och plywood (formaldehyd). Se till att leksakerna är resistenta mot saliv och svett.

Barn lär sig mycket och snabbt, men det är ändå bättre att inte ställa alltför höga krav. Som första leksaker prioritera enkelhet. Det bästa är att låta barnet leka på en matta eller filt. Barn tycker också om att leka med vardagliga saker, se dock till att dessa inte innehåller farliga ämnen och delar som kan sväljas.

Betona kvalitet så mycket som möjligt vid valet av leksaker!


Användbara märkningar

Alla märkningar och certifieringssystem har inte lika strikta bedömningskriterier. Testerna är inte alltid utförda av oberoende och certifierad expertis.

Europeiska märkningar som kan hjälpa dig i dina val:

* Spiel Gut GS för säkerhet
* Öko-Test 100 för textiler
* FSC (trä från hållbart förvaltad skog) och snart
* Blaue Engel (stränga villkor för ingående delars säkerhet) för träleksaker

Många webbplatser erbjuder idag ekologiska leksaker och det finns varumärken som är specialiserade på detta område. Organisationer för konsumentskydd (som t.ex. det ovan nämnda tyska Öko-Test) utför regelbundet gedigna tester av leksaker, till stor nytta för oss som är interesserade av att välja ekologiskt, miljövänligt och giftfritt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar