torsdag 26 november 2009

Frankrike: Leksaker fulla av giftiga ämnen


30 av 66 testade leksaker innehåller farliga ämnen/kemikalier

Den 24 november publicerade det franska nationella institutet för konsumtion, genom sin tidskrift "60 miljoner konsumenter" en rapport med titeln "För mycket gifter under julgranen”. Rapporten handlar om förekomsten av giftiga kemikalier i leksaker som säljs i Frankrike. Testet presenterades av de flesta stora franska media samma dag.


Tidskriftens testcenter har analyserat 66 olika leksaker, slumpmässigt utvalda, för att se om de innehåller potentiellt skadliga kemikalier. De flesta av de utvalda 66 leksakerna kommer med stor sannolikhet att finnas ute i leksaksaffärernas hyllor till Jul. Testerna har gjorts på dockor, mjukisar, plastfigurer, make-up och smink-kits, träleksaker, förklädnadskostymer, o.s.v.

Ämnen/kemikalierna som leksakerna testades för togs från listor över giftiga ämnen svartlistade i EUs förordningar samt i ansedda vetenskapliga studier. De molekyler man letade efter var:
o De sex ftalaterna, varav tre anses reproduktionstoxiska (som kan störa fortplantningen),
o Formaldehyd (klassificeras som cancerframkallande av International Agency on Cancer),
o Azofärgämnen (kan bli cancerogena när molekylerna bryts ned),
o Konservanter som är källor till irritation och allergier, samt
o Tungmetaller som antimon, arsenik, barium, kadmium, krom, bly, kvicksilver och selen.

Resultat: 30 leksaker av 66 visade sig innehålla giftiga ämnen!

Tidskriften pekar ut 30 av de testade 66 leksakerna (plastleksaker, dockor, figurer, dräkter, träleksaker, färger, mjukisar, och inte minst smink och tatueringsfärger) som innehöll farliga kemikalier. Kort sagt, en "trevlig" blandning av farliga ämnen har återfunnits i nästan hälften av de granskade, och även i Sverige förekommande leksakerna.

Mot bakgrund av dessa resultat, har tidskriften "60 miljoner konsumenter" och dess chefredaktör Marie-Jeanne Husset, efterfrågat upprättandet och stärkandet av oberoende testlaboratorier, liksom ett förtydligande av EUs leksaksdirektiv, så att kosmetika och make-up för barn också ska betraktas som leksaker.

Detta stärker vår övertygelse att EUs leksaksdirektiv borde vara skarpare och strängare (enligt tidigare diskussioner på bloggen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar