onsdag 20 januari 2010

Plast kan faktiskt "feminisera" pojkar

Ny forskning visar att om kvinnor som är gravida med pojkar utsätts för vissa plaster kan kemikalierna i dessa påverka utvecklingen av fostrets hjärna och göra dem mer feminina. Enligt BBC har forskare funnit att gravida kvinnor som är i kontakt med ftalater, en kemikalie som finns i många framstående plastprodukter, riskerar utsätta sina barn för oavsiktlig könspåverkan: "pojkar som utsatts för höga doser av ftalater när de var i livmodern, var mindre benägna att leka med pojkleksaker eller delta i tuffare lekar."

Ftalater, även kallade "mjukgörare", är en grupp av industriella kemikalier som används för att tillverka mjukare plaster som t.ex. polyvinylklorid (PVC) och vinyl. I vårt moderna samhälle, kan ftalater finnas i bland annat leksaker, livsmedelsförpackningar, slangar, regnrockar, duschdraperier, plastgolv, tapetsering, smörjmedel, lim, rengöringsmedel, nagellack, hårspray och till och med schampo.

Det bästa sättet att undvika denna skadliga påverkan på hälsan eller "problemkön" hos barn är enkel - undvik helt enkelt alla saker som är av vinyl eller PVC. Om man ändå vill köpa plastleksaker (vilket är något jag personligen skulle undvika) kontrollera att de är PVC-fria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar