tisdag 5 januari 2010

Den verkliga kostnaden för billiga julklappar

Under 2008 köpte vi i Sverige leksaker för 4,5 miljarder kronor. Det betyder att varje familj konsumerar leksaker för cirka 2 000 kr per år. Cirka 30-40 procent av försäljningen sker inför julen. Jag är övertygad att siffrorna för 2009 kommer att visa sig vara ännu högre.

Väst skyller den globala uppvärmningen i huvudsak på Kinas koldioxidutsläpp. Samtidigt verkar vi i väst bortse från att vi de facto underblåser Kinas industriella revolution. Klistermärkena "Made in China" och "Inköpt av oss" som fästs vid de två affischerna här intill (bilder av Amelia Roberts) speglar det visuella mediala språket som används vid presentationen av de i Kina massproducerade produkterna.

Upp till 80% av världens leksaker tillverkas i Kina - ofta av barn. I och med denna produktion uppstår de etiska och miljömässiga frågorna om var och hur vi får våra leksaker samt vad de är gjorda av. Det är ingen hemlighet att miljölagar och arbetsrätt i Kina är mycket nära kopplade till mänskliga rättigheter. Slutkonsumenter känner dock oftast inte till var leksakerna de köper kommer ifrån, antingen för att det inte finns någon tydlig märkning som säger "Made in" eller helt enkelt för att de inte bryr sig (även om jag tror att denna grupp av omedvetna / oengagerade konsumenter minskar i snabb takt).

Ta leksaksjätten Hasbro som exempel. Hasbro tillverkar det berömda monopolspelet och de populära figurerna Transformers. De fabriker som tillverkar dessa leksaker är baserade i Kina och Transformers görs av PVC. PVC innehåller spår av cancerframkallande ämnen och är definitivt inte ett idealiskt material för barn, om någon, är att leka med. Hasbro har även stämts i domstol för att de anställer minderåriga i kinesiska fabriker.

USA-baserade
"National Labour Committee" har i sin rapport "Terror on Sesame Street" pekat på många av dessa problem. De fann att ett hundratal 16-åriga, och flera yngre barn arbetade i fabriken "Kai Da" i Shenzhen (fabriken levererar till Hasbro). Förhållandena i fabriken sades vara farliga, där potentiellt giftiga lösningsmedel och färger hanteras av arbetare med endast rudimentär skyddsutrustning. Arbetsskiften var enligt uppgift rutinmässigt över 12 timmar långa, sju dagar i veckan, med mycket få lediga dagar. Dessutom obligatoriska 19- och 23-timmars skift under tider med hög belastning, som inför julruschen. Avdrag på lönen för mat och husrum gjorde att arbetarna i slutändan bara fick 2 kronor i timmen. Inte så konstigt att Hasbros leksaker inte ruinerar konsumenten...

Så, vilka är vinnarna? Säkert inte de kinesiska barnen som utsätter sig för en ohälsosam arbetsmiljö för låga löner, i syfte att leverera en ibland farlig/olämplig produkt till europeiska och amerikanska barn, vilka i sin tur riskerar bli sjuka av att leka med den.

Så kanske är det dags att på allvar börja ifrågasätta på vilka villkor och med vilka material leksakerna i våra butiker är gjorda av. Jag är övertygad om ingen egentligen vill köpa leksaker som produceras på bekostnad av människors hälsa och miljön.

Och slutligen, trots allt, så är valet vårt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar