måndag 22 februari 2010

Bambuleksaker

Jag har just upptäckt bambuleksaker på Åhléns och blev glatt överraskad över att det nu finns flera gröna och miljövänliga leksaker bland alla "klassiska" sådana. Och detta inspirerade mig naturligtvis att göra en del fördjupade efterforskningar om bambuleksaker...

HaPe,(ett schweiziskt bolag), med produktion i Kina, är ett av de första leksaksföretag som producerar leksaker gjorda av bambu. Bambu leksaksserien uppstod när HaPe i 2007 organiserade en internationell UNESCO workshop i Anji (Kina) som samlade unga designers från hela världen. Utöver sin bambu serie har HaPe även andra varumärken, t.ex. Quadrilla, Anamalz och Woody Click.

Bambu är den ekologiska världens nya älskling: den växer snabbt och lätt utan bekämpningsmedel och är därmed en enkelt förnybar resurs med låg miljöpåverkan. Bambu är ett extremt snabbväxande jättegräs som är lätt att förnya när det skördats. Det kan växa till sig fullständigt redan tre år efter skörd. Den nya användningen av bambu (för leksaker, bambutyger, bestick, möbler, etc.) stimulerar ekonomisk tillväxt och hjälper många människor över hela världen (Indien, Kina, Vietnam, Indonesien, Japan och Costa Rica) att försörja sig utan att ha en direkt negativ påverkan på vår miljö. Dock så har de senaste årens dramatiskt ökande världsomspännande efterfrågan på bambu gjort att en del företag tyvärr tagit till kalavverkning av ädellövskog för att göra plats för bambuplantager . Och trots att bambu växer snabbt, leder potentiell överexploatering till att andra känsliga arter trängs undan och nästan utrotas.

Vi som konsumenter måste också i denna fråga ta större ansvar, kräva tydliga svar från alla företag vars produkter vi köper - kommer bambun till vårt bambutyg, bestick, leksaker och träprodukter faktiskt från hållbart skördad bambu? Låt oss hoppas att vår överkonsumtion (igen!) inte kommer att leda till utrotande av andra arter...

Bambooleksakerna "Collection" har hyllats i USA liksom i Europa som så gröna och miljövänliga som det bara kan bli! Vi är alla överens om att de ser bra ut och är verkligen roliga och säkra att leka med. Så, om det inte ett problem att de tillverkas i Kina, kan man köpa dem på Åhléns eller beställa på Amazon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar