måndag 7 mars 2011

En leksaksresa jorden runt (del 1)


Vi kommer att göra en resa jorden runt för att titta på leksakers tillverkning i, och import till olika kulturer och på olika kontinenter. Vår första mellanlandning är Asien, närmare bestämt Filippinerna där organisationen Ecowaste genomfört en undersökning.

Ecowaste har nyligen genomfört tester på leksaker tillgängliga på den filippinska marknaden – med tråkiga resultat...
  • Koncentrationen av ftalater, kända för att störa det endoktrina systemet var höga. 6 av 7 plastleksaker innehöll ftalater. Labtesterna genomfördes av Intertek (Thailand).
  • Olika leksaker testades: en docka, en boll, en badanka, en plasttiger etc. Alla var tillverkade i Kina.

  • Inga leksaker var märkta som innehållande ftalater. Bara en var märkt, som tillverkad av PVC.
1999 utfärdade den filippinska hälsomyndigheten varningar avseende ftalater. Det finns också ftalattester som del av ”Kampen om att få veta”, en rapport som behandlar konsumenters rätt till information avseende kemikalier i badleksaker, suddgummin, tapeter, skor osv – produkter som barn kommer i kontakt med.

Uttalanden från IPEN (International Network for the Elimination of POPs (Persistent Organic Pollutants))


Joe Di Gangi, IPEN expert:
  • Plaster och PVC, kräver egentligen inte giftiga kemiska ämnen, såsom mjukgörare. Gangi rekommenderar att man luktar och känner på produkten, om den luktar som ett nytt duschdraperi så innehåller den med säkerhet ftalater och är inte lämplig för barn.

  • Ftalater kan kopplas till många sjukdomar och symptom: lever- och njurskador, andningsbesvär, skador på reproduktionssystemet, vissa cancerformer. Inandning kan orsaka ögon-, näs- och halsirritation, i vissa fall även svindel, huvudvärk och kräkningar.
Ecowaste rekommenderar

Ecowaste rekommenderar de filippinska myndigheterna att förbjuda ftalater i leksaker och andra barnrelaterade produkter (som till viss del redan gjorts i Europa) samt tvinga tillverkare att producera leksaker utan ftalater eller PVC (och innehållsmärka dessa produkter). Återförsäljare uppmanas att enbart sälja testade leksaker som håller sig under de gränsvärden som gäller för skadliga kemikalier. Konsumenten bör också göra medvetna val samt om möjligt välja de säkraste leksakerna - som hjälp föreslår Ecowaste de råd som finns i WECF Toy Guide (se högerkolumnen i vår blogg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar