fredag 31 december 2010

Vi önskar er alla ett Gott Nytt År 2011

Read more...

måndag 20 december 2010

Med Julen bara några dagar bort...

...får vi inte glömma att det inte är många barn som är så lyckligt lottade att de får en julklapp. Varför inte då skicka dem en julklapp, genom en gåva? Om Du hör till dem i världen som har en möjlighet att hjälpa dessa barn, då kan Du göra skillnad redan idag!

Vår lilla ansträngning kan betyda väldigt mycket för någon annan!

Nedan några adresser där gåvor kan göras:

Rädda Barnen: (https://www.rb.se/geengava/pages/julklapp.aspx)

Plan Sverige: (http://plansverige.org/)
ActionAid: (http://www.actionaid.se/) Read more...

måndag 13 december 2010

Leksakssymposium i Paris

”Nystart för säkrare leksaker” – Är namnet på det evenemang som organiserades förra månaden av den europeiska organisationen ”Kvinnor i Europa för en gemensam framtid” (WECF). Deltagarna i symposiet utgjordes av EU:s viktigaste aktörer, konsumentorganisationer, frivilligorganisationer, certifieringsorgan, forskare, politiker och representanter för leksaksindustrin. Symposiet samlade de olika intressenterna till en debatt om leksakssäkerhet och en verklig folkhälsofråga som inger stora betänkligheter: barns exponering för kemikalier genom leksaker.

Barn har nära kontakt med leksaker från tidig ålder genom att de kramar dem mot sin hud, sätter dem i munnen och ofta sover med dem. Leksaker måste vara bland de säkraste och mest testade artiklar som kan köpas så att de är säkra för barnens hälsa, då barn är mycket känsligare än vuxna. Men de tester som offentliggjordes av konsumentskyddsmyndigheter i Europa visar genomgående på det motsatta: ftalater, formaldehyd, nonylfenol, tungmetaller, polycykliska aromatiska kolväten och så vidare är fortfarande förekommande ämnen i leksaker även när de är tillverkade av kända tillverkare. Värt att minnas är också det faktum att oberoende testning av leksaker inte är obligatoriskt på den europeiska marknaden…!

Symposiet i Paris fokuserade på att diskutera effekterna av ovan nämnda ämnen, vilkas effekter är långt ifrån triviala: till exempel så är formaldehyd klassificerat som cancerframkallande av International Agency for Research on Cancer (IARC); ftalater är hormonstörande ämnen som förknippas med många allvarliga problem såsom minskad fertilitet, tidig pubertet, beteendestörningar, etc. Tungmetaller, som ibland finns i vissa färger i leksaker eller barnsmycken, ses som ett nervgift med skadliga effekter på till exempel hjärnans utveckling.

EUs leksaksdirektiv som antogs förra året, har många luckor, då den ursprungligen föreslagna texten genomgått många ändringar i ”fel” riktning genom införandet av undantag som starkt har försvagat det officiella förbudet mot till exempel CMRs (Carcinogens, Mutagens, Reproductive toxins), eller toleransen för dofter. Europeiska kommissionen presenterade ett verktyg, ”RAPEX” som möjliggör för medlemsstaterna att anmäla produkter på marknaden som inte uppfyller existerande krav. Det är alarmerande att notera att leksaker, under 2009 hamnar på första plats bland antal anmälningar med 476 artiklar som redovisas bryta mot normerna.

Så, kan de europeiska förordningarna hjälpa oss att bättre skydda barn från kemikalier? Tyvärr inte fullt ut. Den undersökning som European Environmental Bureau och WECF låtit göra visar att 75% av återförsäljarna inte respekterar konsumenternas "rätt att veta". Eftersom det inte finns någon tillfredsställande märkning av leksakernas sammansättning/innehåll, har konsumenten ingen/liten chans att hålla sig ordentligt informerad på ett enkelt sätt ...

Men det som konsumenten kan göra är att läsa de tester som genomförs av oberoende konsumentskyddsgrupper. Deras roll är just att larma, vilket noterades av Thomas Laurenceau, redaktör på den franska konsumentskyddsorganisation (representerar 60 miljoner konsumenter). Det var de som 2009 avslöjade förekomsten av ftalater, tungmetaller och/eller formaldehyd i 32 av 66 undersökta vanligt förekommande leksaker. Den tyska Konsumentfederationen, tillsammans med den tyska miljöbyrån (UBA) förespråkar en omedelbar översyn av EUs leksaksdirektiv, särskilt vad gäller PAH - polycykliska aromatiska kolväten, petroleumkemikalier som finns i leksaker genom mjukgörare, färger och så vidare. En del av dessa är cancerframkallande ämnen såsom benso-(α) pyren.

Lyckligtvis finns det ansvarskännande tillverkare och distributörer i leksaksindustrin, samt några äkta initiativ för hållbar utveckling och en dynamisk ekonomi som skapar arbetstillfällen. Dessa aktörer har visat att det är möjligt att utesluta tveksamma kemikalier vid tillverkningen genom att välja hälsosammare material med en eko-design samtidigt som produkten är konkurrenskraftig. Dock så är en märkning av en tredje, oberoende part säkerligen det bästa sättet att uppmuntra till goda exempel och garantera leksakssäkerheten, men idag är det fortfarande få tillverkare som ansöker om certifiering eftersom den är bindande, men med tiden kommer detta säkert att förändras.

Så, i avvaktan på en översyn av 2009 års leksaksdirektiv, på märkning av tredje part, att konsumentskyddsorganisationerna blir mer aktiva, att leksakindustrin blir mer ansvarstagande, rekommenderas konsumenterna att vara på sin vakt och hålla sig väl informerade vid val och inköp av leksaker till barnen. Och… lyckligtvis finns numera ett växande utbud av säkra och miljövänliga leksaker!

Klicka på Cindy och se vad som händer när leksaker innehåller giftiga kemikalier…



Read more...