onsdag 24 november 2010

Giftiga Toys R Us



Julen närmar sig och shoppingfebern växer. Liksom varje år kommer de flesta fortsätta köpa massor av presenter till sina barn, tyvärr med alltför lite hänsyn till kvaliteten på leksakerna. Jag har hittat en intressant webbplats som får en att tänka till två gånger innan man väljer och köper en leksak till julen.

Det giftiga Toys R Us är ett projekt som utvecklats av en koalition av miljöorganisationer, advokater, konsumentorganisationer, vårdpersonal, föräldrar, barnhälsoaktivister samt anställda. Tillsammans har koalitionen arbetar med att informera konsumenter och investerare om försäljningen av PVC-förorenade leksaker på Toys R Us.

Trots löften att minska giftiga kemikalier i leksaker, visar nya tester att Toys R Us fortsätter att sälja produkter tillverkade av PVC, en plast som innehåller gifter, med otillräcklig märkning. Kemikalierna som frigörs under PVC-plastens livscykel är kopplade till en ökad förekomst av kroniska sjukdomar hos barn, inklusive astma, inlärningssvårigheter, fetma och cancer.

KKR, det riskkapitalbolag som är storägare i Toys R Us, planerar att sälja av motsvarande 800 MUSD av Toys R Us lager. Men att dumpa detta lager utan att sätta stopp för de giftiga leksaker som hotar barnens hälsa befäster de oansvariga affärsmetoderna, utsätter barnen för fara och riskerar samtidigt att förstöra stora värden för aktieägarna.

När föräldrar och andra planerar sina inköp av de senaste leksakerna och spelen, är det viktigt att de har den information de behöver för att köpa säkra och giftfria presenter till sina barn. Samtidigt fortsätter Toys R Us att sälja undermåligt märkta leksaker som innehåller samt förpackas i polyvinylklorid (PVC), en plast giftigt för vår hälsa och miljö. Barn är inte "små vuxna" - deras hjärnor och kroppar är under utveckling, deras ämnesomsättning och beteende gör dem unikt sårbara för skador till följd av de giftiga kemikalier läcker ut under PVCns livscykel.

Testerna utfördes på Toys R Us leksaker med en bärbar XRF-mätare från Ecology Center i Ann Arbor, Michigan (USA). Mätningarna visade att 72,5% av alla testade plastleksaker/barnprodukter innehöll höga halter av klor, vilket indikerar att de mycket sannolikt är tillverkade av PVC.

Du kan läsa betänkandet här.
Read more...