torsdag 28 januari 2010

Hur återanvända barnens konstverk

Jag hör till den grupp av föräldrar som hade svårt att slänga barnens hantverk och måleriarbeten. Nästan varje dag när de kom tillbaka från förskolan och senare skolan, fick jag "en liten present", speciellt framtagen för mig. Och naturligtvis började jag spara och lägga undan konstverken i olika lådor. Men snart därefter insåg jag att vårt hem skulle drunkna i papper...

Med detta i åtanke, följer här några idéer för att ta hand om delar av barnens värdefulla konst utan att låta dem ta över ditt hem.

1. Rama in de bästa kreationerna. Barnens konst är i regel ganska levande, och ser bra ut inramad. Du kan även byta ut bilderna med jämna mellanrum.

2. Sätt ihop en bildbok. Låt barnen hjälpa till att välja bilder inom samma tema (djur, växter, ritningar av familj, etc.) och sätt ihop dem till en bok. Denna kan placeras på hyllan och avnjutas av hela familjen - eller ges som gåva till nära och kära.

3. Om det inte bär emot - klipp upp ritningarna för att använda som bokmärken (laminera dem, om du inte har något emot plast, och de kommer att hålla mycket lång tid.)

4. Tillverka några enkla pussel för barnen. Detta fungerar bäst om du limmar fast målningen/ritningen på en kartongskiva först. (Se till att limmet inte är giftig!). När limmet torkat, klipp upp bilden i enkla former.

5. Ytterligare ett annat bra sätt att bevara ditt barns konst är att skanna in den. På så sätt kan själva pappret återvinnas medan du fortfarande kan titta på konstverken när du vill.

Så, med lite kreativitet, lite organisation och fantasi, är det möjligt att behålla dessa målningar och ritningar utan att drunkna i papper. Och som alltid, kommer barnen bli glada och vår Planet tacksam!
Read more...

onsdag 20 januari 2010

Plast kan faktiskt "feminisera" pojkar

Ny forskning visar att om kvinnor som är gravida med pojkar utsätts för vissa plaster kan kemikalierna i dessa påverka utvecklingen av fostrets hjärna och göra dem mer feminina. Enligt BBC har forskare funnit att gravida kvinnor som är i kontakt med ftalater, en kemikalie som finns i många framstående plastprodukter, riskerar utsätta sina barn för oavsiktlig könspåverkan: "pojkar som utsatts för höga doser av ftalater när de var i livmodern, var mindre benägna att leka med pojkleksaker eller delta i tuffare lekar."

Ftalater, även kallade "mjukgörare", är en grupp av industriella kemikalier som används för att tillverka mjukare plaster som t.ex. polyvinylklorid (PVC) och vinyl. I vårt moderna samhälle, kan ftalater finnas i bland annat leksaker, livsmedelsförpackningar, slangar, regnrockar, duschdraperier, plastgolv, tapetsering, smörjmedel, lim, rengöringsmedel, nagellack, hårspray och till och med schampo.

Det bästa sättet att undvika denna skadliga påverkan på hälsan eller "problemkön" hos barn är enkel - undvik helt enkelt alla saker som är av vinyl eller PVC. Om man ändå vill köpa plastleksaker (vilket är något jag personligen skulle undvika) kontrollera att de är PVC-fria.
Read more...

onsdag 13 januari 2010

"Rosa leksaker" - skadliga eller inte?


I Storbritannien pågår de senaste månaderna en våg av debatter och reaktioner mellan föräldrar, forskare, experter och leksakstillverkare om invasionen av rosa leksaker. Är de rosa leksakerna "skadliga" för flickor?

Experter hävdar att denna så kallade "pink plague” (rosa pesten) på butiksgatorna i själva verket är en hjärntvätt av flickor och förstärker könsstereotyper. De hävdar att flickor håller på att bli "beroende" av färgen före tre års ålder och i nästa steg kommer att vägra leksaker och kläder om dessa inte är rosa.

Enligt Ed Mayo, tidigare brittiska regeringens konsumentexpert, “förbereder leksaksindustrin våra barn för att generera vinster”. Rader efter rader av rosa leksaker såsom musikinstrument, rosa kostymkläder, rosa låtsaskök, allt som tenderar att uppmuntra till en besatthet av skönhetsideal som startar i allt lägre åldrar och inspirerar flickor att tänka att "skönhet värderas mer än hjärna". Denna "pinkification" av leksaker skadar flickors utveckling, enligt en mamma som har uppmanat till en bojkott av "Early Learning Center", återförsäljaren hon anser är en av de värsta förövarna.

Kampanjen "Pink Stinks" lyfter en verkligt viktig fråga som annars lätt förbises. Jag håller fullständigt med denna kampanj och tycker att det är en viktig fråga. Rosa färg är bara början, men frågan går mycket djupare.

Det förefaller att under de senaste 25 åren så har vi (kvinnor) delvis låtit våra drömmar om lika möjligheter glida ner vid vägkanten. Unga flickor som serveras historierna om "drömprins / lycka" upplever vid c:a 12 års ålder en första konflikt med jämställdhetfrågorna. De flesta som studerar barns tidiga utvecklingen håller med om att lärdomarna från de första åren (yngre än 6 år) tenderar överskugga senare lärdomar.

Jag skulle säga: - Om barnen vill ha rosa, låt dem få rosa men låt det i så fall vara deras eget val, inte vårt. Tyvärr gör många föräldrar tvärtom när deras döttrar är barn. De väljer rosa kläder, rosa leksaker, rosa baby-möbler, rosa prydnadsföremål....

Jag har sett många av mina vänner köpa nästan allting i rosa till sina flickor och hört så många gånger i samma mening: "Min dotter är så värdefull för mig, jag vill att hon skall känna sig som en prinsessa".


Och det "rosa modet" går över gränserna. Småflickor i USA precis som i Sydkorea älskar rosa kläder, accessoarer och leksaker. Detta fenomen verkar även vara utbrett tvärs över olika etniska grupper, oavsett deras kulturella bakgrund, som "Det rosa och blåa projektet" av Jeongmee Yoon visar.

Våra barn måste få förverkliga sina egna drömmar, utan att marknadsföring och könsstereotyper sätter falska idéer i huvudet på dem. Vi måste se till att de utan tvekan vet att de kan uppnå vad de själva vill.
Read more...

tisdag 5 januari 2010

Den verkliga kostnaden för billiga julklappar

Under 2008 köpte vi i Sverige leksaker för 4,5 miljarder kronor. Det betyder att varje familj konsumerar leksaker för cirka 2 000 kr per år. Cirka 30-40 procent av försäljningen sker inför julen. Jag är övertygad att siffrorna för 2009 kommer att visa sig vara ännu högre.

Väst skyller den globala uppvärmningen i huvudsak på Kinas koldioxidutsläpp. Samtidigt verkar vi i väst bortse från att vi de facto underblåser Kinas industriella revolution. Klistermärkena "Made in China" och "Inköpt av oss" som fästs vid de två affischerna här intill (bilder av Amelia Roberts) speglar det visuella mediala språket som används vid presentationen av de i Kina massproducerade produkterna.

Upp till 80% av världens leksaker tillverkas i Kina - ofta av barn. I och med denna produktion uppstår de etiska och miljömässiga frågorna om var och hur vi får våra leksaker samt vad de är gjorda av. Det är ingen hemlighet att miljölagar och arbetsrätt i Kina är mycket nära kopplade till mänskliga rättigheter. Slutkonsumenter känner dock oftast inte till var leksakerna de köper kommer ifrån, antingen för att det inte finns någon tydlig märkning som säger "Made in" eller helt enkelt för att de inte bryr sig (även om jag tror att denna grupp av omedvetna / oengagerade konsumenter minskar i snabb takt).

Ta leksaksjätten Hasbro som exempel. Hasbro tillverkar det berömda monopolspelet och de populära figurerna Transformers. De fabriker som tillverkar dessa leksaker är baserade i Kina och Transformers görs av PVC. PVC innehåller spår av cancerframkallande ämnen och är definitivt inte ett idealiskt material för barn, om någon, är att leka med. Hasbro har även stämts i domstol för att de anställer minderåriga i kinesiska fabriker.

USA-baserade
"National Labour Committee" har i sin rapport "Terror on Sesame Street" pekat på många av dessa problem. De fann att ett hundratal 16-åriga, och flera yngre barn arbetade i fabriken "Kai Da" i Shenzhen (fabriken levererar till Hasbro). Förhållandena i fabriken sades vara farliga, där potentiellt giftiga lösningsmedel och färger hanteras av arbetare med endast rudimentär skyddsutrustning. Arbetsskiften var enligt uppgift rutinmässigt över 12 timmar långa, sju dagar i veckan, med mycket få lediga dagar. Dessutom obligatoriska 19- och 23-timmars skift under tider med hög belastning, som inför julruschen. Avdrag på lönen för mat och husrum gjorde att arbetarna i slutändan bara fick 2 kronor i timmen. Inte så konstigt att Hasbros leksaker inte ruinerar konsumenten...

Så, vilka är vinnarna? Säkert inte de kinesiska barnen som utsätter sig för en ohälsosam arbetsmiljö för låga löner, i syfte att leverera en ibland farlig/olämplig produkt till europeiska och amerikanska barn, vilka i sin tur riskerar bli sjuka av att leka med den.

Så kanske är det dags att på allvar börja ifrågasätta på vilka villkor och med vilka material leksakerna i våra butiker är gjorda av. Jag är övertygad om ingen egentligen vill köpa leksaker som produceras på bekostnad av människors hälsa och miljön.

Och slutligen, trots allt, så är valet vårt.
Read more...