fredag 11 december 2009

Tyskland: Ny varning för gifter i leksaker


Det tyska federala institutet för riskbedömning (BfR) varnar för att barns leksaker innehåller alltför många cancerframkallande ämnen som inte regleras på rätt sätt av EU.

Bara två veckor efter den franska rapporten om förekomsten av farliga kemikalier i leksaker i Frankrike, är nu samma fråga på tapeten i Tyskland. Måndagen den 7 december, rapporterade flera framstående tyska medier att mängden farliga ämnen som finns i barnens leksaker långt överskrider tillåtna kemikalienivåer, ofta med faktorer på flera hundra gånger gränsvärdet. BfR kopplar detta till det ökande antalet cancerfall hos barn. BfR har publicerat en rapport om PAH (polycykliska aromatiska kolväten) i leksaker och kräver omedelbara åtgärder.


Det BfR har redan tidigare krävt strängare riktlinjer för kemikalier i leksaker. Organisationen anser också att EUs nya leksaksdirektiv är otillräckligt. EU har där inga regler för tillåtna halter av PAH, som har kopplats till cancer. Enligt BfR, misstänks PAH ligga bakom förändringar i genotyper, vilket kan orsaka cancer och påverkar reproduktion.

EUs regler säger att särskilt farliga och ofta använda kemiska föreningar endast får förekomma i koncentrationer på upp till 100 milligram per kilo. D.v.s. enligt BfRs studie, om man beaktar detta gränsvärde så får barn i sig lika mycket som det som motsvarar 40 cigaretter per dag, efter bara en timmes kontakt med produkter som innehåller PAH (!!).

EUs leksaksdirektiv, antaget för bara ett år sedan, är alltså inte tillräckligt långtgående. Deutsche Welle rapporterar att den tyska federala ministern för konsumentskydd, Ilse Aigner (CSU), vid en intervju i morgontidningen ARD den 8 december, krävde en anpassning av de europeiska gränsvärdena. Men talesmannen för EU-kommissionären för näringsliv och industri, Günter Verheugen, säger att det är oklart om förbättringar i det nya leksaksdirektivet är möjligt innan det träder i kraft 2011.

I den senaste Ökotest-rapporten om leksaker visar att de leksaker som säljs i Tyskland inte har förbättrats, vilket innebär att de överlag fortfarande innehåller många farliga ingredienser/kemikalier.

Enligt det tyska institutet för säkerhetscertifiering, TÜV, är många av de leksaker som innehåller carcinogener från Kina, men därmed inte sagt att alla leksaker därifrån är potentiellt skadliga. Organisationen rekommenderar dock att man undviker leksaker med en stark karaktäristisk lukt (ny-plast-lukt) och väljer leksaker med Geprüfte Sicherheit symbolen (en stor "GS"-logga) vilket innebär en bättre säkerhetsgaranti.
Read more...

fredag 4 december 2009

Konferens: Etisk produktion och konsumtion av leksaker


I förrigår deltog jag vid konferensen "Schyssta klappar? Etisk produktion och konsumtion av leksaker" anordnad av Sveriges Konsumenter. Det var en gemensam presentation av den nyligen publicerade rapporten utarbetad av Fair Trade Center och SwedWatch i samarbete med Sveriges Konsumenter. Rapporten granskar leksaksföretag på den svenska marknaden och deras leverantörer i Kina. Jag gick till konferensen full av förväntningar ...

Onödigt att säga att rapporter som undersöker de aktuella arbetsvillkoren i Kinas leksaksfabriker, som leverar till stora leksaksföretag på den svenska marknaden (tex Brio, Magtoys, Barnenshus, Top-Toy, Micki Leksaker, etc.) verkligen behövs och well done! Det ger oss, som konsumenter i allmänhet, men framförallt föräldrar och mor/far-föräldrar till barn som leker med "dessa" leksaker, en bättre inblick bild i "den verkliga leksakscenen" bakom den "glamorösa butiken full av färgglada och glänsande leksaker " som väntar på att köpas. Man kan inte hävda, efter att ha läst rapporterna att man inte är medveten och informerad när man väljer en leksak för sitt barn.

Men ändå, när jag lämnade konferensen, var mina känslor blandade med besvikelse.

Jag blev förvånad över att se så få representanter från leksaksföretag på konferensen. Jag undrar om det är på grund av deras låga intresse för dessa frågor, eller eftersom deltagandet kostade. Ursäkten att "det är jultid" duger dock inte, när det rör sig om så viktiga frågor! Men å andra sidan så fanns det, utöver presentationerna av den kinesiske människorättsaktivisten och företrädaren från Consumers International inget riktigt nytt. Jag blev också minst sagt förvånad över att några talare på en avgiftsbelagd NGO-konferens med namn nämnde ett fåtal specifika privata kommersiella företag och initiativ (egna och andras). Var det ett försök att främja? Med tanke på att det rör sig om ett NGO-initiativ som förutsätts vara helt oberoende är isåfall ett sådant främjande inte professionellt.

Tja, jag bör inte vara så negativ, och jag berömmer ändå det arbete som ligger bakom anordnandet av konferensen och var personligen glad att träffa några nya intressanta människor. (Även om priset som jag som företagare fick betala för att delta som åhörare i en NGO-konferens med syfte att medvetandegöra viktiga samhällsfrågor var i det saftigaste laget.)

Slutligen finns det något som verkligen oroar mig. Kommer resultaten av rapporterna verkligen ha en inverkan på leksaksföretagen och deras återförsäljare, hur mycket kommer resultaten att påverka oss som konsumenter? Hoppas innerligt att det inte kommer att ta evigheter att skapa en ny attityd kring etiska val av leksaker. När allt kommer omkring så är det våra barn som leker med dessa leksaker och vi ska inte glömma leksakernas påverkan på deras hälsa samt inverkan på vår miljö!
Read more...

onsdag 2 december 2009

Kommer Jultomten välja schyssta och giftfria leksaker i jul?


Att garantera leksakssäkerhet - och rättigheterna för de arbetare som tillverkar dem - är en komplex uppgift som kräver engagemang från oss alla: leksaksföretag, regeringar, konsumentorganisationer och konsumenter.

Idag har en ny rapport om leksaksproduktionen i Kina släppts. Rapporten och forskningsresultaten har tagits fram av SwedWatch (www.swedwatch.org), Sveriges Konsumenter (www.sverigeskonsumenter.se) och Fair Trade Center (www.fairtradecenter.se). Kina levererar leksaker till nordiska konsumenter genom bl.a. Top-Toy (BR-Leksaker och Toys R Us), Brio, Ica, Coop och Åhlénsgruppen. Enligt rapporten har arbetsvillkoren i de kinesiska leksaksfabrikerna förbättrats sedan 2004 men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Enligt dessa tre organisationer måste "företagen ta sitt sociala ansvar och sträva efter att ständigt förbättra. Det finns inga ursäkter - varken säga att konsumenterna inte efterfrågar, eller säga att rimliga löner skulle göra leksaker för dyra.” Dessutom är det idag förfarande svårt att göra etiska val. Det finns ingen ordentlig märkning, det är svårt att få svar på frågor i butiken och informationen på företagens hemsidor är i det närmaste obefintlig eller knapphändig. Nu måste det till en ordentlig skärpning.

Det finns en stor andel leksaker som importeras till Sverige från andra europeiska länder samt USA. Men man bör inte glömma att majoriteten av Europas och USAs leksaksföretag de facto har sin produktion i Kina. Det är därför viktigt att svenska men även övriga europeiska och amerikanska leksaksföretag och leverantörer förstår och kartlägger alla parter som är inblandade i produktionen eller importen av leksakerna samt villkoren i det land/fabriken där tillverkningen sker. Företagen måste se till att deras leksaker uppfyller alla relevanta säkerhetsföreskrifter, vilket i sig kan kräva en uppgradering av kvalitets- och testförfarandena.

För oss som konsumenter är det viktigt att agera för att främja hållbar produktion i de länder vi importerar från, inklusive effektiva miljölagar, rättvisa löner och bättre arbetsvillkor. Men dessutom, måste vi vara medvetna om de risker som leksakerna kan innebära för våra barn. De många återkallelser av leksaker under 2007 (http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6927156.stm) gjordes inte på grund av dåliga arbetsförhållanden i de kinesiska leksaksfabrikerna, utan på grund av förekomsten av farliga kemikalier i leksakerna! Ibland verkar leksakssäkerheten och kvaliteten, på pappret vara hög i den kinesiska tillverkningen. Detta är dock inte tillförlitligt om inte verifierat av leksaksföretaget, vilket framgår av en färsk rapport från det franska nationella institutet för konsumtion. EUs nya leksaksdirektiv avser genom högre säkerhetsnormer helt skydda barn från farliga kemikalier men har, enligt flera rapporter (http://touffiespeaksgreen.blogspot.com/2009/11/ar-eus-nya-direktiv-om-leksaker.html) inte riktigt nått fram.

Alltså, vi som föräldrar och mor- och farföräldrar kan skydda våra barn från farliga leksaker genom att vara väl informerade och medvetna om de risker leksakerna kan innebära för barnens hälsa, liksom hälsan för tusentals arbetare i Kinas leksaksindustri. Tyvärr ger leksakers märkning idag ingen information om de komponenter och kemikalier som används för leksakens tillverkning - eftersom detta inte är obligatoriskt enligt EUs leksaksdirektiv…

Slutligen, vi som konsumenter kan fortfarande påverka genom vår uthållighet i våra krav på information, för att kunna göra underbyggda val och beslut, samt att låta leksakstillverkarna och beslutsfattarna (myndigheterna) få veta vad vi tycker.

Källor:
www.sverigeskonsumenter.se
www.fairtradecenter.se
www.swedwatch.org
Read more...