måndag 30 november 2009

Din guide till grön inslagning av julklappar


Om du vill vara miljövänlig så ska du definitivt inte bidra till den enorma högen av presentpapper som hamnar på soptippen. Så vad gör du?


Ett grönt sätt att slå in presenter är att återanvända det du redan har. Om du inte vill spendera pengar på en massa miljövänligt men nytt papper kan du istället använda dig av unika saker som du redan har hemma, och som på ett enkelt sätt kan omvandlas till roligt inslagningspapper, t.ex. de tecknade serierna i dagstidningen, färgstarka och unika sidor från olika veckotidningar eller varför inte gamla kartor.

Brunt eller enkelt vitare paketpapper kan helt förvandlas med hjälp av stämplar, färger, märkpennor, dekaler eller annat du kanske har hemma. Barn kan fingermåla och stämpla med sina händer på papperet. Far- och morföräldrar kommer garanterat att älska denna form av genuint inslagna klappar. Kartonger och papperspåsar blir lätt till presentpåsar och förpackningar, gärna färgsatta också de med märkpennor, färger kritor eller andra "konstnärliga" material som du har hemma.

Ett annat bra sätt att införa ett grönt perspektiv i presentinslagningen är att slå in en present med en annan. Ska ge bort en filt? Använd då filten för att slå in en annan julklapp och knyt ihop det hela med ett snyggt band. Slå in strumpor och underkläder med en tröja eller skjorta. På så sätt blir inslagningsmaterialet en present i sig och kastas inte bort.

Om du är händig med nål och tråd kan du tillverka ditt eget återanvunna inslagningsmaterial med hjälp av tyger och bitar du har. Av gamla jeans och t-shirts kan man även sy coola väskor och tygpåsar.

Det finns många sätt att slå in presenter ekologiskt. Det viktigaste är att du använder resurser miljömedvetet för att få en grönare Jul i år. De ovan föreslagna idéerna är bara några av många möjligheter till grön inslagning av julklappar. Tänk kreativt och du kommer säkert på kul och gröna sätt att slå in dina presenter!
Read more...

torsdag 26 november 2009

Frankrike: Leksaker fulla av giftiga ämnen


30 av 66 testade leksaker innehåller farliga ämnen/kemikalier

Den 24 november publicerade det franska nationella institutet för konsumtion, genom sin tidskrift "60 miljoner konsumenter" en rapport med titeln "För mycket gifter under julgranen”. Rapporten handlar om förekomsten av giftiga kemikalier i leksaker som säljs i Frankrike. Testet presenterades av de flesta stora franska media samma dag.


Tidskriftens testcenter har analyserat 66 olika leksaker, slumpmässigt utvalda, för att se om de innehåller potentiellt skadliga kemikalier. De flesta av de utvalda 66 leksakerna kommer med stor sannolikhet att finnas ute i leksaksaffärernas hyllor till Jul. Testerna har gjorts på dockor, mjukisar, plastfigurer, make-up och smink-kits, träleksaker, förklädnadskostymer, o.s.v.

Ämnen/kemikalierna som leksakerna testades för togs från listor över giftiga ämnen svartlistade i EUs förordningar samt i ansedda vetenskapliga studier. De molekyler man letade efter var:
o De sex ftalaterna, varav tre anses reproduktionstoxiska (som kan störa fortplantningen),
o Formaldehyd (klassificeras som cancerframkallande av International Agency on Cancer),
o Azofärgämnen (kan bli cancerogena när molekylerna bryts ned),
o Konservanter som är källor till irritation och allergier, samt
o Tungmetaller som antimon, arsenik, barium, kadmium, krom, bly, kvicksilver och selen.

Resultat: 30 leksaker av 66 visade sig innehålla giftiga ämnen!

Tidskriften pekar ut 30 av de testade 66 leksakerna (plastleksaker, dockor, figurer, dräkter, träleksaker, färger, mjukisar, och inte minst smink och tatueringsfärger) som innehöll farliga kemikalier. Kort sagt, en "trevlig" blandning av farliga ämnen har återfunnits i nästan hälften av de granskade, och även i Sverige förekommande leksakerna.

Mot bakgrund av dessa resultat, har tidskriften "60 miljoner konsumenter" och dess chefredaktör Marie-Jeanne Husset, efterfrågat upprättandet och stärkandet av oberoende testlaboratorier, liksom ett förtydligande av EUs leksaksdirektiv, så att kosmetika och make-up för barn också ska betraktas som leksaker.

Detta stärker vår övertygelse att EUs leksaksdirektiv borde vara skarpare och strängare (enligt tidigare diskussioner på bloggen).
Read more...

tisdag 24 november 2009

Är EUs nya direktiv om leksaker tillräckligt skarpt?

EUs nya leksaksdirektiv (2009/48/EG), som ersätter det 20 år gamla är mer tydligt och strikt. Men det är ändå tveksamt om det nya direktivet är tillfredsställande vad gäller barns hälsa. Enligt den tyska Lagtidningen (German Law Journal), det tyska Institutet för riskbedömning (German Federal Institute for Risk Assessment, BFR) samt den pan-europeiska enskilda organisationen Kvinnor i Europa för en gemensam framtid (WECF) så är direktivet inte tillfredsställande.


EU-direktivet trädde i kraft den 20 juli 2009 och måste därmed införlivas i nationell lagstiftning inom en övergångsperiod på 2 år (reglerna om leksakers säkerhet), och inom 4 år (reglerna om kemikalier i leksaker). De större förändringarna i det nya leksaksdirektivet är relaterade till kemiska och mekaniska egenskaper, säkerhet/riskbedömningar samt produktionsstyrning.

Sett i sin helhet, har det reviderade direktivet skärpt befintliga regler i flera avseenden. Men det nya direktivet har ändå varit föremål för allvarlig kritik.

Den tyska Lagtidningen lämnar följande kommentarer:
- tröskelvärdena för kemikalier är fortfarande för höga och det faktum att barn ofta stoppar leksaker i munnen har inte beaktats tillräckligt;
- det generösa anståndet (4 år), vad gäller kemikaliedelen i direktivet innebär att barn i många år framöver kommer att leka (och sätta i munnen) leksaker som innehåller olämpliga kemikalier;
- en tvingande kontroll av leksaker genomförd av oberoende testlaboratorier (dvs inte producenttester), har tyvärr inte blivit en del av direktivet.

Dessutom, enligt det tyska Institutet för riskbedömning är det inte bara bestämmelserna om leksakers kemiska säkerhet som inte räcker, dessutom noterar man att de nya gränsvärderna för tungmetaller i barnens leksaker är högre (!) jämfört med tidigare regler. Direktivet ger inte heller ett tillräckligt skydd mot dofter och nickel som kan orsaka allergier.

Kvinnor i Europa för en gemensam framtid (WECF), en pan-europeisk enskild organisation (NGO) med ett nätverk av hundratals kvinnor och miljöorganisationer, har noggrant följt förarbetena till direktivet, och i ett tidigt skede påpekat brister. WECF är fortsatt oroat över de potentiellt ökande hälsoproblemen hos barn i samband med farliga kemikalier i så pass vardagliga produkter såsom leksaker.

Genomförandet av EUs nya leksaksdirektiv kommer följas noga.
Read more...

söndag 22 november 2009

Flickan som tystade världen

Jag snubblade häromdagen över en video som kallas "The Girl Who Silenced the World" från 1992 där en 12-årig flicka som heter Severn Suzuki tar upp FN: s världstoppmöte i Rio de Janeiro. Severn ger i huvudsak panelen och alla levande vuxna en väl förtjänad risning för att de överlämnar planeten i nuvarande skick, för hennes generation att kämpa med. Hade internet då (1992) varit som idag hade den här videon flugit runt som en löpeld.

Jag tror att alla bör se denna. Bara några dagar före toppmötet i Köpenhamn, är detta mer aktuellt än någonsin. Read more...

söndag 15 november 2009

Låt oss leka, men säkert!

Lek är, tillsammans med sömn och måltider barnens huvudsakliga verksamheter. Mjukisarna, barnets bästa vän, slott av klossar, mästerverken på papper, fantasins nya världar, är ditt barns vardag. Leksakernas viktigaste egenskaper är därför: att passa barnets ålder, vara solida och tåliga samt inte utgöra säkerhetsrisk eller fara för hälsan.

Kvinnor i Europa för en gemensam framtid (WECF) är en pan-europeisk enskild organisation (NGO) med ett nätverk av hundratals kvinnor och miljöorganisationer. WECFs medlemmar har varit oroade över de ökande hälsoproblemen hos barn relaterade till farliga kemikalier i så vardagliga produkter som leksaker. Rapporten (video på engelska) om WECFs aktion i Europaparlamentet, den 7e oktober 2008, pekar på utvecklingsskador som barn riskerar utsättas för som en följd av den låg-intensiva exponeringen mot farliga kemikalier i vardagen. Denna aktion ägde rum innan parlamentet antog EUs nya leksaksdirektiv (januari 2009).

Leksaker som säljs i EU är certifierade, detta hindrar dock inte att olyckor ibland inträffar ändå. CE-märkningen gör det möjligt att kontrollera att tillverkaren uppfyller EUs regler. Men det är inte tillräckligt. Trots att vissa ftalater är förbjudna i leksaker för barn under 3 år, medger reglerna ändå spår av ämnen som t.ex. flamskyddsmedel och formaldehyd. Testade leksaker påvisar även närvaro av andra CMR-ämnen (cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska).

Välj helst leksaker i naturmaterial (bomull, ull, naturligt trä etc), leksaker målade med naturliga vattenbaserade färger, utan dofter och parfymer vilka kan innehålla allergener. Undvik PVC (som kan innehålla klor och ftalater) och plywood (formaldehyd). Se till att leksakerna är resistenta mot saliv och svett.

Barn lär sig mycket och snabbt, men det är ändå bättre att inte ställa alltför höga krav. Som första leksaker prioritera enkelhet. Det bästa är att låta barnet leka på en matta eller filt. Barn tycker också om att leka med vardagliga saker, se dock till att dessa inte innehåller farliga ämnen och delar som kan sväljas.

Betona kvalitet så mycket som möjligt vid valet av leksaker!


Användbara märkningar

Alla märkningar och certifieringssystem har inte lika strikta bedömningskriterier. Testerna är inte alltid utförda av oberoende och certifierad expertis.

Europeiska märkningar som kan hjälpa dig i dina val:

* Spiel Gut GS för säkerhet
* Öko-Test 100 för textiler
* FSC (trä från hållbart förvaltad skog) och snart
* Blaue Engel (stränga villkor för ingående delars säkerhet) för träleksaker

Många webbplatser erbjuder idag ekologiska leksaker och det finns varumärken som är specialiserade på detta område. Organisationer för konsumentskydd (som t.ex. det ovan nämnda tyska Öko-Test) utför regelbundet gedigna tester av leksaker, till stor nytta för oss som är interesserade av att välja ekologiskt, miljövänligt och giftfritt.
Read more...

lördag 14 november 2009


Hållbar Livstil Webmagasinet har lanserats! En gedigen och annorlunda webguide för ett mer miljövänligt sätt att tänka, leva och konsumera.

Genom en vackert utformad websida, kan du lätt hitta information och inspiration för en grönare och mer miljömedveten vardag.

Lycka till Camilla! Read more...

måndag 9 november 2009

Tips för en Grön Jul

Barn älskar julen. Och julen behöver inte bli en belastning för miljön. Med lite ansträngning och fantasi, kan vi minska julens miljöpåverkan. Återvinning, pyssel, köpa lokalt och ge upplevelser som gåvor är enkla och roliga sätt att fira en miljövänligare jul.


Motto för en Grön jul:
Köp smart - Tänk grönt!


Köp mindre. Välj en eller två meningsfulla presenter till dina barn, i stället för högar av billiga, ömtåliga och ibland skadliga grejer. Kvalitet är bättre än kvantitet.

Undvik leksaker som främjar våld. Det finns redan för mycket våld i världen, och den nya vågen av datorspel för barn är oroande. Det finns många leksaker och samarbetsspel som är roliga, vårdar barnens kreativitet, skapar känsla för aktiv lek och lär ut bra värderingar.

Välj leksaker som inte förmedlar stereotyper utan snarare uppmanar till öppenhet.

Köp en leksak tillverkad av naturmaterial, som är certifierad, återvinningsbar (PEFC eller FSC trä, ekologisk bomull, återvunnet papper ...) och eventuellt inte kräver batterier (t.ex. drivs med solenergi).

Prioritera leksaker tillverkade under goda arbetsförhållanden och där de anställda har skälig ersättning för sitt arbete, alternativt leksaker som tillverkas lokalt.

Välj solida och tåliga leksaker, tvättbara och reparerbara, som länge kan utforskas, delas och överföras från äldre till yngre barn.

Ha i åtanke att en leksak kan följa barnet under större delen av dess uppväxt och gärna delas mellan generationer.

En handgjord leksak, som görs av dig själv eller något litet familjeföretag, är oftast ett miljövänligt alternativ.

Välj samarbetsspel (sällskapsspel baserade på samarbete snarare än konkurrens). Dessa spel har mycket litet gemensamt med traditionella dataspel där man spelar mot varandra, tvärtom hjälper samarbetsspel barnet att öppna upp relationer med andra och ger erfarenhet av arbete i team.

En stor gåva till ett barn är tid tillsammans: en praktikplats på gården, ett museum-besök, en matlagningskurs, en kreativ workshop ...

En ”leksak” som gör barn till skådespelare/deltagare, inte åskådare är hantverk, kreativ fritid, upptäcka naturen. Dessa presenter är mycket ”gröna”.

För "äldre" barn kan en prenumeration på en tidskrift som ger glädje som dessutom kan förnyas varje år vara en perfekt julpresent.

Varför inte dessutom ge barnet glädjen av att ge? Be dina barn att välja ut 3 leksaker som de inte leker med längre, och donera dem till ett centrum för hemlösa, kvinnocentrum, etc. Dessa leksaker kommer säkerligen att göra någon annans jul gladare.

Överväg att ge en meningsfull välgörenhetsgåva i ditt barns namn, till organisationer som arbetar med att stödja barn, familjer, miljö, hälsa och säkerhet runt om i världen.

GOD GRÖN JUL!
Read more...

torsdag 5 november 2009

Leksaker återkallas igen!


Konsumentverket is warning that the Swedish toy distributor Leksam AB has recalled 3400 softies ”Flingshot - Flying Animals", existing in six different animal-shapes and colours. The reason is that the battery from the toy can easily be taken/fall out which entails a big suffocation risk for the child. The toys have already been distributed to toy shops throughout Sweden and those who already purchased them, Leksam AB is inviting to return and be refunded. One could argue that the battery can be removed and that the child can play with the toy. But is this what parents want their children to play with?

Just to remind all, 85% of toys on the Swedish market are being imported, out of which 75% are "Made in China". With that follows the usual problems: quality-safety and ethics (environmental and social values).

When choosing to buy a product (a toy as well) in stores, it is difficult to find product information related to health, environment and ethics. Swedish consumers wish to choose products based on more than just the price. Shortly what is important to consumers is: health, country of origin, environmental considerations, and ethics.

Information enabling consumers to make their choices is often missing in stores and on products. 70% of the consumers wish to make choices based on ethical considerations, but only 33% actually find such information in stores/on products or their packaging; further, only 50% are content with the information they receive regarding ethical issues.

The situation regarding environmental factors is even worse: only 18% find the information they seek regarding the impact the product has on the environment/health.

When I have been going to toy shops and trying to gather information about the toy production, in majority of the cases, I noticed that there is a lack of:

a) declaration of substances which the toy is containing. One can more easily find what the toy does NOT contain (e.g. BPA free, lead-free…) which for me is cheating. By seeing what the toy is not containing, the client is being "driven" to the conclusion that the toy is safe enough for the child. But what about all other chemicals in the toys which are not mentioned on the toy-tag or on the box packaging?

b) manufacturing/place of origin, is also often missing but can instead easily find, where the toy has been designed. Isn't that missguiding the client again? For example, a toy-tag will say “Designed in Denmark (or Sweden)...” with no mention where the toy was in fact produced. I am confident many people do not pay attention to this detail and wrongly conclude that the toy was produced in Europe.

Moreover, we as consumers-parents, are recommended to look for the CE marking when buying a toy. Well, one should know that this is NOT 100% a guarantee that the toy is fully safe for the child. The CE marking is not a mark of quality is the producers warranty that EU security norms are fulfilled in toy production. The most important one should have in mind is that the CE marking does not mean that the product has been tested before it ends up on the shelve of the shop.

So what shall we as consumers-parents-grand parents, all loving and caring for our little one, have in mind when choosing and buying a toy?

1. Being well informed, I believe is crucial. One can find good and indepth information on Konsumentverket and Kemikalieinspektion websites. Moreover, there are other very good source of information such as the "Toy guide" brochure from Women in Europe for Common Future (WECF) wich provide information in brief how you can choose the most safe toy for you child. Another good site with toy recalls if the Healthy Toys.

2. If you go for an "ordinary" toy (which is not natural and environmental friendly), do not be fulled by the fact that it has been designed in Europe, does not contain CERTAIN chemicals and has the CE marking. This is not enough! Check yourself the toy making sure it is adequate (age related) and safe enough for your child (e.g. no small and/or loose parts, no smell at all, no loud sounds, etc.)

3. If the two above suggestions seem not good enough, I propose you choose a natural toy. For some advice, please consult our "Etiska, ekologiska leksaker" tips in the right column of this blogg.

And last but not least, let's hope that the new EC Toy Directive (which has entered into force on 30 June this year) will provide a better and safer toy and play environment to our children, and that the toy importers will improve their knowledge on toy safety and implement a full toy control when importing toys, particularly for those manufactured outside of Europe.
Read more...

måndag 2 november 2009

Bredaste sortimentet av soldrivna leksaker


The solar toys and construction kits have finally arrived! For a while, all our Windmills were out of stock - seems kids like them, and probably adults as well:-) All in all, here is a new range of great solar toys and construction kits, all made in Europe, (not easy to find solar toys produced in Europe!). Most of these toys are new in Sweden - so far I have not seen them in eco-toy web or other shops. I hope you will enjoy them, as much as we do. I have even put aside one solar construction kit for my father in law as a Christmas present. True he is 81 but likes so much the little solar helicopter... and now, he will get something more "advanced" so to enjoy assembling and "playing". Cannot wait for the sunny days! Vive le Soleil!


And here is our press release:

"Klimatförändringar är i fokus idag. Jordens resurser är begränsade och användandet av fossila bränslen leder till omfattande luftföroreningar. Vi söker ständigt efter nya energikällor som inte skadar Jorden: vinden, vattnet, solen…

Solenergi är redan idag närvarande i våra liv och många vet att solkraft med tiden kommer bli ännu viktigare och dominerande, i våra barns framtid.
Hos Touffie ...lek för en grönare värld hittar Du det bredaste sortimentet av soldrivna leksaker och byggsatser för små och stora barn: ett vikingaskepp, ett glatt bi, väder- och vattenkvarnar, en karusell, sportbilar, flygplan och helikoptrar samt annat intressant grönt skoj.

Touffies soldrivna leksaker har som syfte att bringa kunskap om förnyelsebar energi. Leksakerna och byggsatserna visar barn (och vuxna!) på ett enkelt och lekfullt sätt hur solljuset kan användas för att producera energi.

Vi hoppas att genom våra leksaker inspirera barn att lära om världen omkring dem, hjälpa dem att utvecklas till miljömedvetna ”eko-medborgare” och på så sätt bidra till att skapa en hållbar framtid för barnen och vår planet!"
Read more...